Kun jij loskomen van je spullen?

Hoe gehecht ben jij? Hoe belangrijk zijn je spullen voor je? Kun jij ze makkelijk loslaten of kost het je enorm veel moeite?

Het is goed van tijd tot tijd alles op te ruimen. Opruimen geeft ruimte. Het loslaten van extra ballast dat je overal met je meesleurt.

Loslaten van spullen geeft je rust, geeft je weer lucht.

Binnenkort trek ik bij mijn vriend in. We gaan samenwonen. Hij heeft zijn huis al helemaal af en mijn spullen kun niet allemaal mee. Ja, ik kan alles oppotten in een box, maar dat is niets voor mij. Naar mijn mening moet alles blijven stromen.

Ik woon in een prachtig groot huis met een prachtige tuin. Ik heb hier jaren veel plezier van gehad.

Dit hele huis staat vol met spullen. In de loop der jaren verzameld en vooral veel gekregen van iedereen. Ik woon in een groot huis met wel twaalf kamers. Al deze kamers staan vol met spullen. Niet vol met spullen zoals verzamelaars doen, maar gewoon normaal. Van bedden, tot kasten, kantoorspullen en kleding. Een normaal gevuld huis. De meeste zouden zeggen, dat mijn huis nog vrij leeg is.

Mijn tuin is vrij groot. Het bestaat uit een enorm terras, een grasveld, een mooie bloementuin, een enorme schuur en een oprit. Door de jaren heen ook best wat leuke spullen voor in de tuin verzameld.

Nu is het zo, dat ik dus bij mijn vriend intrek en hij in een appartement woont met een klein balkon. Dit houdt in dat ik alle spullen voor de tuin moet wegdoen, en omdat het huis zo goed als af is, ook zowat alle andere spullen die ik heb.

Ik kom uit een gezin, waar armoede mijn hele leven een rol speelde. Dit was denk ik de reden dat mijn ouders nogal wat verzamelde. Hierdoor heb ik er best een allergie voor verzamelen gekregen. Ik zei altijd dat als ik op mezelf ging wonen, ik rust en ruimte in mijn huis wilde hebben en het dus zowat leeg moest zijn. Dit heb ik ook altijd gehad. Ondanks dat ik een groot huis heb, heb ik niet veel spullen voor een groot huis. Maar als je het tegenover een appartement zet, dan heb ik een verzameling aan spullen.

Nu ik ga verhuizen moet ik dus zowat alles weg doen. Dit kost me totaal geen moeite. Elk ding wat ik weg doe, geeft me ruimte en rust. Het voelt heerlijk. Ik verkoop wat ik kan verkopen, geef weg wat kan en mag vrienden, familie, buren en kennissen blij maken met mijn spullen. Dit is een heerlijk gevoel. Spullen zijn maar spullen. Het is materie, het is leeg. Het feit dat ik andere mensen laat stralen, dat gevoel is geweldig. Het fijne gevoel van rust en ruimte in mij, dat gevoel is immens heerlijk. Dat overstijgt alles.

Ik ben altijd al iemand geweest, dat als ik spullen langer dan een jaar niet meer gebruik, het weg gaat. Jaarlijks doe ik ook meerdere zakken kleding weg. Het voelt iedere keer weer als een bevrijding als ik het heb weggedaan. Opruimen en weggeven, maakt ruimte voor nieuw. Ik hou er van en kan er uren mee doorgaan. Er zijn genoeg mensen waarbij de mond openvalt, als ze zien dat ik mijn hele huis weggeef en verkoop. Maar het gevoel dat je ervoor terugkrijgt is zoveel belangrijker.

Daarnaast zijn spullen, maar materie. Is een huis en een tuin maar een huis en een tuin. Het feit dat ik een hele nieuwe frisse start maak en een mooie toekomst met mijn vriend tegemoet ga, daar kan niets tegenop.

Dat gevoel kan niet opboksen tegen materie. Dat is wat echt waardevol is in het leven.

Wanneer je doodgaat(overgaat), dan laat je ook ineens alles achter. Dan heb je ook niets meer aan je spullen. Je hebt wel wat aan het gevoel dat je bij mensen achterlaat en hoeveel mensen jij blij hebt gemaakt met je spullen. Je hebt mensen laten stralen, dat is wat echt belangrijk is.

Daarnaast is het goed om in het Hier en Nu te leven. Alle spullen heb je in je verleden verzameld. Het was toen van waarde. Dat wil niet zeggen, dat je het je je hele leven mee moet zeulen. Dat is enorm veel extra ballast dat je met je mee draagt.

Daarnaast is het niet goed om je te hechten aan spullen, aan materie. Alles is tijdelijk. Alles waar je je aan vastklampt, kun je ook weer kwijtraken. Het enige waar je gehecht aan zou moeten zijn, is het gevoel dat jijzelf hebt. Dat gevoel zou altijd goed moeten zijn. Daar mag je aan hechten.

Hetgeen wat echt waardevol en onbetaalbaar is, is de glimlach op een gezicht van een ander en het gevoel van vrijheid, rust en ruimte dat het mij geeft.

2 antwoorden op “Kun jij loskomen van je spullen?”

  1. Hoi Jamie,

    ik kan het niet laten hoor…wat een synchroniciteit, wist je dat het vandaag landelijke loslaatdag is? http://www.loslaatdag.nl/

    Wat een mooie dag om dit blog te plaatsen!

    Dat hebben de engeltjes en het universum maar weer goed geregeld 🙂

    Liefs, Petra

    1. Hoi Petra,

      Wat grappig zeg. Heerlijk die synchroniciteit inderdaad. Ik wist niet dat het landelijke loslaatdag is.
      Dankjewel voor je reactie. Mooi inderdaad hoe het Universum weer werkt op deze manier.
      Liefs Jamie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *