Waarom de geheel plantaardige leefwijze? Waarom Vegan?

Doen we het voor onze gezondheid? Of omdat we van andere dieren houden, net zoals van onze paarden en honden? Of omdat we onze hele planeet willen beschermen waarop we leven?

IMG_9141

Waarom maken we onderscheidt tussen katten, honden, paarden en bijvoorbeeld varkens en kippen? Waarom betalen we wereldwijd extra geld om dolfijnen te zien en zien we de miljoenen vissen die gedood worden, omdat we ze willen eten, gewoon als een stuk vlees op ons bord?

Dieren zijn ook levende wezens, net als ons. Dieren zijn ook unieke individuen met een bewustzijn. Dieren voelen ook pijn en kunnen lijden.

Ik merk dat sinds ik zwanger ben, er nog veel meer liefde in mij is wakker geworden. Liefde voor alles dat er is. Liefde voor alle andere baby’s, kinderen, andere volwassenen, maar ook voor alle andere levende wezens op de planeet en liefde voor de natuur.

Ik kijk er ook echt naar uit om mijn kleine wonder vast te houden in mijn armen.

Maar hoe is het voor een koe? Omdat de wereld zo nodig melk moet drinken, kaas en yoghurt wilt eten en andere zuivel gemaakt van koemelk, wordt een koe constant zwanger gehouden. Een koe wordt zwanger gemaakt, moet een zware bevalling doorstaan en zodra ze is bevallen, wordt haar babykalfje meteen bij haar weggehaald. Hoe traumatisch is dit voor een koe? Hoe zou jij het vinden, als je kind meteen na de geboorte wordt weggehaald en niet meer wordt terug gebracht?? Een koe heeft ook een bewustzijn en gevoelens. Een koe lijdt hier enorm onder. Zodra ze bevallen is, wordt ze in een stal geplaatst en constant zwanger gehouden om maar melk te kunnen produceren. Ze wordt constant aan het werk gezet en uitgebuit. Hoe zou dat voor jou zijn? Hoe zou je dat vinden als dat bij jouw kat of hond wordt gedaan?

We betalen dus ook over de hele wereld geld om dolfijnen te zien en vinden het erg om te zien, als er een dolfijn of zeehond vastraakt in een visnet of een walvis die is aangestroomd aan het land. Maar hoe zit het met de miljoenen vissen die dagelijks uit de oceaan worden gehaald? Zijn dat geen unieke individuen? Hebben zij geen bewustzijn? Kunnen zij niet lijden of traumatische ervaringen op doen? Of waarom mogen we kreeften wel levend in kokend water gooien en bij katten zou het martelen zijn? Zou je het zelf prettig en rechtvaardig vinden? Zou je zelf een dier zo kunnen doodmaken? Zou je zelf een kuikentje kunnen versnipperen?

Waarom maken we verschillen in welke wezens we wel kunnen gebruiken en opeten en anderen niet?

Dit noemen ze carnisme. Sommige dieren als vlees zien en anderen niet. De ogen er verder gewoon voor sluiten en ze opeten alsof het de normaalste zaak is van de wereld. Het is hetzelfde als racisme. Waarom hebben we zo gestreden om gelijke rechten voor de blanken en donkere mensen en is slavenarbeid zo goed als afgeschaft? Waarom hebben we bij mensen er alles aan gedaan om dit aan te pakken en sluiten we onze ogen voor het dierenleed dat er is.

Geloof me, ik heb hier ook jaren aan mee gedaan. Ik wilde ook niets weten van al dat dierenleed. Dat vond ik veel te erg om te zien en kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Het makkelijkste was om me er gewoon de ogen voor te sluiten. Ik ben zelfs jaren streng veganist geweest en daarna ineens weer dierlijke voeding gaan eten. Ook ik ben in de val van het carnisme gestapt, maar ik kan het niet meer aan zien.

Ik vind dat je niet moet focussen op het probleem, maar op de oplossing, omdat je anders op een lage vibratie gaat zitten.

Je dan juist meer van die problemen aan gaat trekken in de wereld. De wet van aantrekkingskracht werkt zo dat wat je aandacht geeft, groeit. En dat is wel het laatste wat we wil willen.

Ik wil hiermee dan ook niet de focus op het probleem leggen, maar je er bewust van maken. Bewust van maken en dan focussen op de oplossing. Nu ik echt weet wat er allemaal echt speelt in onder andere de veehouderij en visserij, wil ik geen dierlijke producten meer. Ik wil geen eieren meer nu ik weet wat ze daarvoor allemaal met de kuikentjes en kippen doen. Ik wil geen melk of stukje varken meer, omdat ik weet wat koeien en varkens allemaal moeten doorstaan. Ik word zelf moeder en ben een mens van vlees en bloed. Ik heb een bewustzijn en weet wat lijden is en hoe pijn voelt. Ik wil niet meer bijdragen aan het martelen en doden van anderen levende wezens. Hoe kun je als je van dieren houdt, dit over je hart krijgen om dit te blijven doen?

Kortom, wanneer je je verdiept in wat er echt speelt in deze wereld, zal je veel meer gemotiveerd zijn om voor een volwaardige plantaardige leefwijze te kiezen. Niet alleen voor de dieren, maar ook voor de planeet, want die gaat er ook aan als we op deze manier door gaan. Daarnaast is een volwaardige plantaardige leefwijze bevorderend voor je gezondheid. Er zijn talloze onderzoeken gedaan en documentaires over gemaakt, boeken over geschreven, hoe veel beter volwaardige plantaardige voeding is dan dierlijke voeding.

Er zijn zoveel lichamelijke problemen te wijden aan dierlijke voeding. Alle voeding gerelateerde ziekten waaronder diabetes, een hoog cholesterol, een hoge bloeddruk en zelfs kanker lijkt te groeien bij dierlijke voeding en af te nemen bij plantaardige voeding. Je hoeft hier maar een beetje onderzoek naar te doen en hebt meteen vele wetenschappelijke onderzoeken gevonden. Alleen al internet en boeken staan er vol mee. Netflix staat ook vol met documentaires hierover. Er is zoveel informatie voor ons verkrijgbaar tegenwoordig.

In sommige delen van de wereld moeten ze vlees eten om te overleven. Ze moeten zelf jagen om te overleven. Dat is heel anders dan waar wij mee te maken hebben. Wij hebben genoeg ander eten ter beschikking en daarom is dierlijke voeding voor ons echt een bewuste keuze. En ben jij dus ook verantwoordelijk voor het dierenleed dat daarmee gepaard gaat. Wil jij die verantwoordelijkheid dragen?

Vroeger dacht men dat men melk nodig had voor calcium en vlees voor de proteïnen. Dit blijkt allemaal niet waar te zijn en vaak juist averechts. Melk blijkt juist botten af te breken en is de grootste oorzaak voor osteoporose, botontkalking. Daarnaast heeft het lichaam moeite met het opnemen van calcium uit melk. En de proteïnen in dierlijk voedsel zorgen voor de grootste oorzaak van hart- en vaatziekten en nog veel meer. We hebben geen dierlijk voedsel nodig.

Als je een volwaardige plantaardige leefwijze volgt, vol van groenten, fruit, granen, noten en zaden, dan krijgt je lichaam alles binnen wat het nodig heeft.

Calcium in groenten wordt wel goed opgenomen en is dus veel beter voor ons. Plantaardige voeding is dus heel bevorderlijk voor de gezondheid. Het zorgt er voor dat de meeste lichamelijke klachten verdwijnen en werkt ook nog eens preventief om ziektes tegen te gaan.

Zou je meer willen weten over plantaardige voeding? Lees dan mijn boek ‘’Echte voeding’’ (2014) of hou mijn website in de gaten, want ik ben met een hele nieuwe online cursus bezig die jou 60 dagen lang veel nieuwe inspiratie verschaft, waaronder dagelijks heerlijke gezonde recepten die in een handomdraai klaar zijn. Echte volwaardige pure plantaardige voeding, vol met vitaminen die je leven gaan boosten en waardoor jij je veel lekkerder in je vel gaat voelen.

Ga naar www.jamievousten.nl of stuur me al een mail naar jamievousten@gmail.com met jouw interesse, zodat je als eerste info ontvangt over deze geweldige nieuwe heerlijke recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *